ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ АКСІОЛОГІЧНИХ ІДЕЙ У ВІТЧИЗНЯНОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ ПРОСТОРІ ХІХ – ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ ст. - Невмержицька, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2017)
У статті на основі аналізу педагогічної теорії та практики розроблено періодизацію розвитку аксіологічних ідей у вітчизняному освітньому просторі ХІХ – першої третини ХХ ст., в основі якої специфіка осмислення культурно-історичних засад освітнього процесу, характер їх аксіологічного трактування, а також ставлення до дитини як до суб’єкта чи об’єкта виховного процесу. Виділено чотири періоди розвитку аксіологічних ідей, кожен з яких характеризується домінуючою державною ідеологією, специфічним ідеалом виховання та ставленням до вихованця, а також ціннісними засадами освітнього процесу.