ТЕНДЕНЦІЇ ВЗАЄМОВІДНОСИН ЛЮДИНИ, ПРИРОДИ ТА КУЛЬТУРИ В АСПЕКТІ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Совгіра, Світлана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2017)
У статті висвітлено основні глобалізаційні процеси, які відбуваються у суспільстві: технологізацію; глобалізацію політичних процесів; глобальний характер сучасних екологічних проблем; глобалізацію інформаційних потоків. На цій основі розкрито тенденції взаємовідносин людини, природи та культури: розвиток нової глобальної культури, що сприяє кращому розумінню між людьми і допомагає легко адаптуватися до умов життя в різних регіонах планети; наука і освіта мають сприяти виробленню «імунітету» для самобутності культури і її гармонійного поєднання з глобальною культурою; формування поколінь, які об’єктивно і суб’єктивно відрізняються від попередніх особливістю сприйняття реальних об’єктів буття; людина поступово втрачає природне коріння свого буття, творячи неприродну реальність.