ДАЛЬТОН-ПЛАН ЯК СИСТЕМА ОРГАНIЗАЦІЇ НАВЧАННЯ У КОНТЕКСТІ ВІТЧИЗНЯНОГО ОСВІТНЬО-ПЕДАГОГІЧНОГО ДИСКУРСУ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Воробйова, Лоліта (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Метою статті став аналіз особливостей впровадження Дальтон-плану в навчальний процес радянської школи на початку ХХ-го ст. Вивчено роботи радянських педагогів, які характеризували впровадження Дальтон-плану в радянській школі в 1921–1925 рр. Висвітлено адаптацію Дальтон-плану до радянської системи навчання у формі «бригадно-лабораторного методу». У системі радянської освіти індивідуальну роботу учнів, як стрижень Дальтон-плану, змінено на групову роботу в бригадах. Розглянуто причини критики «бригадно-лабораторного методу», що базувались на розвитку рис колективізму, а не індивідуалізму.