ВПРОВАДЖЕННЯ УРОКУ-ТРЕНІНГУ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ УРАЗЛИВИХ КАТЕГОРІЙ З ФОРМУВАННЯ ПРОСОЦІАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ - Федорченко, Тетяна; Топчій, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Стаття присвячена розгляду актуальних питань, спрямованих на впровадження уроків тренінгів з формування просоціальної поведінки підлітків уразливих категорій у закладах загальної середньої освіти. Визначено переваги інтерактивних методів навчання, охарактеризовано типи уроків, представлено орієнтовну структуру уроку, мету, завдання, очікувані результати, які базуються на формуванні у підлітків свідомого ставлення до людських чеснот, які сприяють розвитку якостей просоціальної особистості, вміння вирішувати групові суперечності, виховують почуття довіри один до одного, відповідальності за свої вчинки та дії, формують навички співпраці, засад толерантності, терпимості і поваги до інших людей, уміння спільного прийняття групового рішення. Проаналізовано приклади мозкового штурму, вправ, притч, які вчили підлітків порівнювати, аналізувати, аргументувати, висловлювати власне ставлення до дій і вчинків, розвивати уміння розуміти почуття інших людей, співчувати і співпереживати.