ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ У КОНТЕКСТІ ПРОГРАМИ «ФІЛОСОФІЯ ДЛЯ ДІТЕЙ» - Бойчевська, Ілона; Веремюк, Людмила; Іванчук, Ганна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті йдеться про програму М. Ліпмана «Філософія для дітей» та її вплив на інтелектуальний розвиток особистості. Схарактеризовано особливості імплементації та розвитку вищезгаданої програми. Проаналізовано сутність програми «Філософія для дітей» та доведено, що реалізація даної програми сприяє розвитку таких вмінь дитини як: вміння узагальнювати, вміння формулювати причинно-наслідкові зв’язки, вміння робити висновки, вміння застосовувати теоретичні знання на практиці. Було стверджено, що програма «Філософія для дітей» спрямована на те, щоб навчити дітей філософії, тобто способу мислення про світ та орієнтацію в ньому. При цьому, автор програми робить наголос не на запам’ятовуванні інформації, а на активному «створенні» філософії, яка потребує розумових зусиль та вирішення проблем, пов’язаних зі справжнім життям учнів. Було доведено, що філософствування допомагає дитині перейти від поверхневого рівня розуміння різних проблем до глибокого, суттєвого рівня. Було визначено, що програма «Філософія для дітей» зосереджена на формуванні особливої особистості, здатної приймати відповідальні рішення. Було виокремлено дві основні умови теоретичної, педагогічної та філософської концепції теорії Ліпмана, а саме: віра у людський розум та сподівання, що освіта може забезпечити широкі можливості для розвитку дитячої особистості. Aвторами наголошено, що декілька досліджень були проведені у різний час з метою перевірити ефективність програми «Філософія для дітей». Результати цих досліджень доводять, що програма розвиває логічне мислення, критичне мислення, математичне мислення зокрема та інтелектуальну креативність в цілому.