РОЛЬ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНО-ІСТОРИЧНОГО СЕРЕДОВИЩА У ФОРМУВАННІ ОСОБИСТОСТІ ВЧИТЕЛЯ ІСТОРІЇ - Горохівський, П. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті висвітлюються можливості впливу навколишнього природно-історичного середовища (ландшафту, землі з археологічними пам’ятками у ній, пам’яток історії та культури) на формування особистості студентів-істориків. Аналіз організації і проведення археологічної практики та екскурсійної роботи на факультеті показує, що зростає ефективність навчально-виховного процесу, формування історичної і національної самосвідомості, підвищується рівень фахової підготовки майбутніх вчителів історії. The article deals with the possibilities of the influence of the surrounding nature and history environment (i. e. landscape, ground with archeological finds in it, gites of history and culture) on personality formation of the students of History Departments. The analysis of organization and carrying out of archeological excavations during archeological practice and excursion work at the Department shows the increase in the effectiveness of educational process and formation of the historical and national self consciousness, in the level of specialized training of the future History teachers.