ВИЗНАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙ В УКРАЇНІ: СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ У КОНТЕКСТІ БОЛОНСЬКИХ РЕФОРМ - Михайліченко, Микола (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглянуто проблему визнання документів про освіту та освітніх кваліфікацій у контексті домовленостей міністрів країн Болонського процесу. Проаналізовано сутність Лісабонської конвенції (1997), охарактеризовано практичні дії Міністерства освіти і науки України щодо експертизи визнання документів, отриманих за кордоном. Запропоновано структуру вітчизняного центру (агенції), що функціонуватиме відповідно до завдань Європейських мереж ENIC/NARIC, а також визначено нагальні проблеми, розв’язання яких забезпечить ефективне визнання документів про освіту за кордоном та іноземних документів в Україні. В статье рассмотрена проблема признания документов об образовании и образовательных квалификаций в контексте встреч министров стран Болонского процесса. Проанализирована сущность Лиссабонской конвенции (1997), дана характеристика практическим действиям Министерства образования и науки Украины по вопросу признания документов, полученных за границей. Предложена структура отечественного центра (агентства), которое будет функционировать в соответствии с заданиями Европейских сетей ENIC/NARIC, а также определены главные проблемы, решение которых обеспечит эффективное признание документов об образовании за границей и иностранных документов в Украине. In article was examined the problem of acceptance the documents about Higher Education and Educational Qualifications in the context of standards according the results of the meetings of Bologna countries’ ministers. In was analyzed the essence of Lisbon Recognition Convention (1997), were characterized the practical actions of the Ministry of Education and Science of Ukraine concerning the examination of recognition the documents that were received abroad. It was offered the structure of the native centre (agency) that will operate in accordance with the targets of the European Networks ENIC/NARIC, and also were determined the urgent necessities the solving of which will provide the effective acceptance the documents about higher education abroad and foreign documents in Ukraine.