СУТНІСНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОНЯТТЯ «СОЦІАЛЬНО- ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН ПІДЛІТКАМИ». - Мурашкевич, Олексій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Розглянуто проблему вживання психоактивних речовин в підлітковому середовищі. З’ясовано поняття «психоактивні речовини»; перелічені особливості сучасного стану алкоголізації та наркотизації підлітків. Охарактеризовані поняття «соціальна профілактика», «соціально-педагогічна профілактика», виокремлено їхні особливості; розкрито термін «соціально-педагогічна профілактика вживання психоактивних речовин підлітками», що розуміється як превентивна діяльність спеціаліста, спрямована на своєчасне виявлення й усунення факторів, які впливають на вживання ПАР підлітками, з метою створення умов для покращення їхньої соціальної ситуації розвитку та сприяння в позитивній самореалізації. Рассмотрена проблема употребления психоактивных веществ в подростковой среде. Выяснено понятие «психоактивные вещества»; перечислены особенности современного состояния алкоголизации и наркотизации подростков. Охарактеризованы понятия «социальная профилактика», «социально-педагогическая профилактика», выделены их особенности; раскрыт термин «социально-педагогическая профилактика употребления психоактивных веществ подростками», который понимается как превентивная деятельности специалиста, направленная на своевременное выявление и устранения факторов, которые влияют на употребление ПАВ подростками, с целью создания условий для улучшения их социальной ситуации развития и содействия в позитивной самореализации. The problem of the substances use in teenager’s environment is considered. The definition «substances» is found out; the features of the modern situation of alcoholization and narcotization among teenagers are extracted. Terms «social prevention», «social-pedagogic prevention» are described, their features are distinguished; the definition «social-pedagogic prevention of substances use among teenagers» is exposed, which is understood as preventive activity of specialist, aimed to the in-time exposure and removal of factors which influence on the consumption of substances among teenagers, with the purpose of creation the conditions for the improvement of their social situation and assistance in positive self-realization.