FUNKCJONOWANIE I ROZWÓJ DZIECKA W RODZINIE DYSFUNKCYJNEJ - Frączek, Zofia (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Сімейне освітнє середовище має важливе значення для розвитку особистості, тому що саме сім’я передає культурну спадщину від покоління до наступного покоління, знайомить дітей з нормами соціального життя і культурними цінностями. Проте, не всі сім’ї вміють належним чином виконувати свої функції і реалізувати поставлені завдання. Це явище часткової або повної сімейної дисфункції. Саме такі сім’ї створюють негативний вплив на розвиток особистості дитини, що призводить до порушення його фізичної і психічної природи розвитку. Семейная образовательная среда важна для развития личности, потому что именно семья передает культурное наследие от поколения к следующему поколению, ознакомляя детей с нормами социальной жизни и культурными ценностями. Однако, не все семьи умеют должным образом выполнять свои функции и реализовать поставленные задачи. Это говорит о явлении частичной или полной семейной дисфункции. Именно такие семьи создают негативный эффект на развитие личности ребенка, что приводит к нарушению его физической и психической природы развития. Family educational environment is important because it is the family that passes on the cultural heritage to the next generation by introducing children to the norms of social life and cultural values. However, not all families manage to duly perform their functions and the ensuing tasks. This is where we talk about the phenomenon of partial or total family dysfunctionality. The fact that a child is being brought up in a dysfunctional family has a negative effect on the development of its personality. It results in health disorders of physical and psychical nature.