ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ІНЖЕНЕРА-ПЕДАГОГА - Каньковський, Ігор (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Акцентується увага на необхідності виявлення джерела ключового визначення поняття «професійна компетентність». Аналізуються підходи до опису її структури професійної компетентності фахівця. Стверджується, що професійна компетентність є інтегративною властивістю особистості інженера-педагога, яка характеризує його глибоку обізнаність у педагогічному та виробничому процесах, професійні знання, уміння і навики, особистий досвід і освіченість фахівця, які спрямовані на перспективність у роботі, впевненість у собі та здатність досягати значимих результатів і якості у професійній діяльності. Обґрунтовується можлива реалізація професійної компетентності інженера-педагога через його функції. Визначені та охарактеризовані основні її складові: управлінська, дослідницька, проектувальна, організаційна, інкультураційна компетентності і компетентність контролю. Акцентируется внимание на необходимости выявления источника ключового определения понятия «профессиональная компетентность». Анализируюттся подходы к описанию структуры профессиональной компетентности специалиста. Утверждается, что профессиональная компетентность есть интегративним свойством личности инженера-педагога, которая характеризует его глыбокую осведомленность в педагогическом и производственном процессах, профессиональные знания, умения и навыки, личный опит и образованость, которые направлены на перспективность в работе, уверенность в себе и способность достигать значительных результатов и качества в профессиональной деятельности. Обосновывается возможность реализации профессиональной компетентности інженера-педагога через его функции. Определены и охарактеризированы основные её состаляющие: управленческая, исследовательская, проектировочная, организационная, инкультаризационная компетентности и компетентность контроля. Attention is accented on the necessity of exposure of source of key determination of concept «professional competence». Going is analysed near description of its structure of professional competence of specialist. It becomes firmly established that a professional competence is integrativnoy property of personality of engineer-teacher, which characterizes him deep knowledge in pedagogical and production processes, professional knowledges, abilities and skills, personal experience and formed of specialist, which are directed on perspective inprocess .Its basic constituents are certain and described: administrative, research, design, organizational, to the inkul’turaciyna competence and control competence.