ЗМІСТОВА СТРУКТУРА ГОТОВНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ДО ПРОФЕСІЙНОГО ВИБОРУ В СФЕРІ ЕКОНОМІКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА - Калінська, А. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглядаються організаційні та методологічні аспекти конструювання змісту підготовки учнів старших класів загальноосвітніх навчальних закладів до професійного вибору в умовах профільного навчання. Під готовністю старшокласників до вибору професій сфери економіки та підприємництва в умовах профільного навчання автор розуміє інтегративну якість особистості, яка піддається цілеспрямованому формуванню і охоплює відповідні мотиви, потреби, інтереси, ціннісні орієнтації, здатність до професійного самовизначення; економічні знання, вміння й навички; комплекс індивідуальних психо-фізіологічних особливостей, які забезпечують високу ефективність подальшого професійного функціонування в цій галузі. В статье рассматриваются организационные и методологические аспекты конструирования содержания подготовки учеников старших классов общеобразовательных учебных заведений к профессиональному выбору в условиях профильного обучения. Под готовностью старшеклассников к выбору профессий сферы экономики и предпринимательства в условиях профильного обучения автор подразумевает интегративное свойство личности, которое поддается целенаправленному формированию и охватывает соответствующие мотивы, потребности, интересы, ценностные ориентиры, способность к профессиональному самоопределению; экономические знания, умения и навыки; комплекс индивидуальных психо-физиологических особенностей, которые обеспечат высокую эффективность последующего профессионального функционирования в этой отрасли. The article deals with organizational and methodological aspects constructing the content of training of senior pupils of general educational establishments for professional choice in the conditions of profile training. Under readiness of senior pupils to the choice of professions of sphere of economics and enterprise in the conditions of profile training the author understands integral quality of personality, that is subjected to deliberate formation and covers relevant motives, needs, interests, values orientation, capacity for professional selfdetermination, economic knowledge, abilities and skills, complex individual psychological and physiological features that provide high efficiency further commercial operation in this field.