МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЗАДАЧ НА УРОКАХ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ - Ребенок, В. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглянута методика використання конструкторсько-технологічних задач у навчальному процесі, яка формує в учнів уміння розв’язувати ці задачі на уроках трудового навчання. Подана схема мислительних дій учнів при розв’язуванні задач. Визначено, що кількість дій має бути достатньою, щоб забезпечити доступність кожної з них, але й не надмірною, адже такі задачі знижують в учнів пізнавальний інтерес. Наведена послідовність різних типів конструкторсько-технологічних задач, що формулюються на технічному матеріалі і розв’язуються, виходячи із законів техніки. Проаналізований процес розв’язання задач, у результаті чого задача може трансформуватись, переростати в нову або розпадатись на дрібніші. В статье рассмотрена методика использования конструкторско-технологических задач в учебном процессе, которая формирует у учащихся умения решать эти задачи на уроках трудового обучения. Представленная схема мыслительных действий учащихся при решении задач. Определено, что количество действий должно быть достаточным, чтобы обеспечить доступность каждой из них, но и не чрезмерной, потому что такие задачи снижают в учащихся познавательный интерес. Приведенная последовательность различных типов конструкторско-технологических задач, которые формулируются на техническом материале и решаются исходя из законов техники. Проанализирован процесс решения задач, в результате чего, задача может трансформироваться, перерастать в новую или распадаться на более мелкие. The article is dedicated to the method of design and technological problems in the educational process that forms the students ability to solve these problems on the lessons of manual studies. It’s submitted the scheme of intellectual actions of pupils in solving tasks, the number of action should be sufficient to ensure the availability of each of them, but not excessive, that such problems affect the pupils learning interest. The following sequence of different types of design and technological problems that are formulated on the technical material and are based on the laws of engineering. The process of solving tasks as a result can transform itself, to grow into new or disintegrate into smaller ones.