ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ УЧИТЕЛЯ ПРАВОЗНАВСТВА ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ - Рябовол, Л. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті досліджено сутність поняття професійної компетентності вчителя правознавства. Доведено, що професійно компетентний педагог – той, який у цілісній структурі особистості має єдність теоретичної і практичної готовності до професійної діяльності. Визначено поняття правової компетентності учнів у вузькому й широкому розуміннях; охарактеризовано її як загально предметну, тобто таку, що виробляється під час вивчення усіх правознавчих предметів в основній та старшій школі. Обґрунтовано взаємозв’язок та взаємообумовленість професійної компетентності вчителя правознавства і правової компетентності учнів у процесі навчання правознавства. В статье изучено сущность понятия профессиональной компетентности учителя правоведения. Доказано, что профессионально компетентный – педагог, который в целостной структуре личности имеет единство теоретической и практической готовности к профессиональной деятельности. Определено понятие правовой компетентности учеников в узком и широком понимании; дана характеристика ей как общепредметной компетентности, тоесть такой, которая вырабатывается во время изучения всех правовых предметов в школе. Обосновано взаимосвязь и взаимообусловленность профессинальной компетентности учителя правоведения и правовой компетентности учеников в процессе обучения правоведению. In the article the essence of the concept of professional competence of teachers of jurisprudence, it is proved that the professional expertise – such a teacher, to whom in whole personality structure holds the unity of theoretical and practical preparedness for professional work; defined the concept of legal competence of students in the narrow and broad sense, the characteristic of her as the overall subject competence, one that is produced during the study of all legal subjects in primary and high school; substantiated the relationship and interaction conditionality seasoned professional competence of teachers of jurisprudence and legal competence of students in the learning process jurisprudence.