ГЕНЕЗИС ПОНЯТТЯ «ТЕХНОЛОГІЧНА КУЛЬТУРА» - Ткачук, С. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
В статті розкривається феномен вивчення культури та вплив її на формування технологічної культури в майбутніх учителів освітньої галузі «Технологія». На основі аналізу структурних компонентів «культури» констатовано, що технологічна культура – елемент професійно-педагогічної культури вчителя технологічної освіти, необхідний компонент творчої самореалізації та професійного самовдосконалення особистості майбутнього фахівця, глибокого володіння основами перетворювальної діяльності, готовності до інновацій і новаторства. Технологічна культура передбачає наявність у майбутніх педагогів системи технологічних знань, умінь і особистісних якостей. В статье расскрывается феномен изучения культуры и ее влияние на формирование технологической культуры будущих учителей образовательной сферы «Технология». На основе анализа структурных компонентов «культуры» констатировано, что технологическая культура – элемент профессионально-педагогической культуры учителя технологического образования, необходимый компонент творческой самореализации и профессионального самоусовершенствования личности будущего специалиста, глубокого владения основами созидательного труда, готовности к инновациям и новаторству. Технологическая культура предусматривает наличие у будущих педагогов системы технологических знаний, умений и личностных качеств. In the article the phenomenon of culture studying and influence of it on technological culture forming for the future teachers of educationa lindustry «Technology». On the basis of structural components analysis «culture» is established that technological culture is the element of professional and pedagogical culture of technological education teacher, vital competence of creative self-realization and professional personality self-mastering, deep knowledge of recreating activity basis,preparation for innovations. Technological culture foresees availabliness of the system of technological knowledge, abilities and personality qualities of the future teachers.