РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНОЇ ОСВІТИ В РІЗНИХ КРАЇНАХ (РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АСПЕКТ) - Чичук, В. (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті здійснено ретроспективний аналіз інформатизації освіти зарубіжних країн, проаналізовано загальні тенденції розвитку інформаційних технологій. Досліджено проблему використання інформаційних технологій в освіті у працях вітчизняних та зарубіжних учених. Розглянуто етапи інформатизації вітчизняної освіти. Встановлено, що з метою модернізації освіти в різних країнах світу почали використовувати потенціал комп’ютерних технологій переважно з 70–80 рр. ХХ ст.; проводився експеримент з упровадження інформаційних технологій у навчальний процес, розроблялись комп’ютерні програми, підручники, методичні рекомендації для вчителів, формулювалися головні напрями інформатизації школи тощо. В статье осуществлен ретроспективный анализ информатизации образования зарубежных стран, проанализированы общие тенденции развития информационных технологий. Исследована проблема использования информационных технологий в образовании в трудах отечественных и зарубежных ученых. Рассмотрены этапы информатизации отечественного образования. Определено, что с целью модернизации образования в разных странах мира стали использовать потенциал компьютерных технологий в основном с 70–80 гг. ХХ .в; проводился эксперимент относительно использования информационных технологий в учебный процесс, разрабатывались компьютерные программы, учебники, методические рекомендации для учителей, формировались основные направления информатизации школы и т.п. In the article the retrospective analysis of education informatization in foreign countries is made and the general tendencyin the development of informatization technology is analysed. The problem of informationa ltechnology usage in education in works of native and foreign scientists is investigated.The stages of education informatization is discovered. It is stated that with the aim of education modernization in different countries of the world they began to use the potential of computer technologies nearly since 70 – 80 years of ХХ century; the experiment of information technologies introductionwas carried out, computer programmes, class books, methodical recommendations for teachers were elaborated, major directions of school informatization were formulated etc.