ДОСВІД ІНТЕГРАЦІЇ ЗМІСТУ ДИСЦИПЛІН ПРИРОДНИЧОГО ЦИКЛУ (КІНЕЦЬ ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - Пастирська, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті проаналізовано історичний досвід інтеграції змісту природничих дисциплін на межі ХХ–ХХІ століття. Виявлено характерні особливості цієї інтеграції, зокрема, інноваційні підходи до формування інтегративного мислення, розробка концепцій цілісної природничо-наукової освіти; формування готовності вчителів природничих дисциплін до впровадження інтегративного підходу в освіті; інтеграції знань засобами сучасних інформаційних технологій; впровадження інтегрованих предметів та інтегрованих навчальних курсів; розробка моделей інтегративного вивчення природничо-математичних дисциплін у різних типах навчальних закладів тощо. В статье проанализирован исторический опыт интеграции содержания естественных дисциплин на рубеже ХХ–ХХІ века. Выявлены характерные особенности этой интеграции, в особенности, инновационные подходы к формированию интегративного мышления, разработка концепций целестного естественно-научного образования; формирование готовности учителей естественных дисциплин к внедрению интегративного подхода в образовании; интеграции знаний средствами современных информационных технологий; внедрение интегрированных предметов и интегрированных учебных курсов; разработка моделей интегрированного изучения естественно-математических дисциплин в разных типах учебных заведений. The article analyses the historical experience of integration of the content of natural sciences on the verge of ХХ–ХХІ centuries. There are defined characteristic peculiarities of this integration, especially, innovational approaches to integrative thinking formation, development of the concepts of entire natural and scientific education; formation of the readiness of natural subjects teachers for the introduction of integrative approach in education; integration of knowledge by means of modern informational technologies; introduction of integrated subjects and integrated educational courses; development of models of integrative studying of natural and mathematical disciplines in various types of educational establishments.