ВПЛИВ РЕВОЛЮЦІЙНИХ ПОДІЙ 1905-1907 РОКІВ НА РОЗВИТОК МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ У ПІВДЕННОМУ РЕГІОНІ - Пунгіна, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
Характерними для загальних настроїв прогресивної інтелігенції України в період 1905–1907 років були студентські хвилювання, що охопили в тій або іншій формі художні училища і школи Одеси, Києва, Харкова. Події цих років надовго вивели з ладу учбовий процес в Одеському художньому училищі. У дні громадського піднесення, у ньому вирувало таке ж бурхливе життя сходок і мітингів, як і в усій державі, що вплинуло на розвиток мистецької освіти у південному регіоні. Характерными для общих настроений прогрессивной интеллигенции Украины в период 1905–1907 лет были студенческие волнения, которые охватили в той или другой форме художественные училища и школы Одессы, Киева, Харькова. События этих лет надолго вывели из строя учебный процесс в Одесском художественном училище. В дни общественных волнений, в нем бурлила такая же бурная жизнь сходок и митингов, как и во всем государстве, что повлияло на развитие художественного образования в южном регионе. Characteristic for the general moods of progressive intelligentsia of Ukraine in the period of 1905–1907 years there were student agitations, which overcame in that or other form artistic schools and schools of Odesa, Kyiv, Kharkiv. The events of these years for a long time put out of action an educational process in Odesa artistic school. In days of public presentation, the same stormy life of tails and mass meeting seethed in him, as well as in all state, that influenced on development of artistic education in a south region.