РОЗКРИТТЯ СУТНОСТІ ПОНЯТТЯ ВИРОДЖЕНОСТІ ЗАДАЧ ЛІНІЙНОГО ПРОГРАМУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ СИСТЕМИ КОМП’ЮТЕРНОЇ АЛГЕБРИ MAPLE - Михалевич, Володимир; Тютюнник, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті наведено методику викладання симплекс-методу розв’язання виродженої задачі лінійного програмування з використанням системи Maple; демонструється, як застосування системи комп’ютерної алгебри сприяє перенесенню акцентів від формування у студентів навичок рутинних обчислень за формальними правилами до набуття навичок свідомого відтворення ключових етапів симплекс-методу. В статье приведена методика преподавания симплекса решения вырожденной задачи линейного программирования с использованием системы Maple; демонстрируется, как применение системы компьютерной алгебры способствует перенесению акцентов от формирования у студентов навыков рутинных вычислений за формальными правилами к приобретению навыков сознательного воссоздания ключевых этапов симплекса. The article describes a teaching methodology of simplex-method for the solution of degenerate problem of linear programming using Maple system; it is demonstrated how the computer algebra system contributes to transfer accents from the formation of students’ skills of routine calculations according to formal rules to obtaining skills of conscious reproduction of simplex-method key stages.