ОСОБИСТІСТЬ ПІДЛІТКА У ВІТЧИЗНЯНІЙ ПЕДАГОГІЧНІЙ ДУМЦІ ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТ. - Ялліна, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті продемонстровано основні підходи до особистості підлітка в поглядах вітчизняних педагогів першої третини ХХ ст. П. Блонського, Г. Ващенка, А. Залкінда, П. Каптерєва, Я. Чепіги та інших. Проаналізовано погляди вчених-педологів на центральні проблеми, пов’язані зі становленням особистості підлітка. Визначено роль учителя в процесі підготовки учнів до подальшої життєдіяльності в суспільстві. В статье показаны основные подходы к личности подростка во взглядах отечественных педагогов первой трети ХХ в. П. Блонского, Г. Ващенко, А. Залкинда, П. Каптерева, Я. Чепиги и других. Проанализированы взгляды ученых-педологов на центральные проблемы, связанные со становлением личности подростка. Определена роль учителя в процессе подготовки учащихся к дальнейшей жизнедеятельности в обществе. The basic approaches to personality of adolescent in domestic pedagogical scientists at the 1st third of the 20th century (P. Blonsky, Y. Chepiga, G. Vashenko, P. Kapterev, A. Zalkind and others ) are presented in this article. The views of scientists-teachers on the central problems associated with a teenager personality becoming are analyzed. The role of teachers in preparing students for future life in society.