МОВЛЕННЄВИЙ ЖАНР: ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНИЙ АСПЕКТ - Компаній, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Статтю присвячено актуальній проблемі сьогодення – мовленнєвим жанрам, зокрема їх лінгвостилістичному обґрунтуванню. Автор аналізує поняття «мовленнєвий жанр», розглядає класифікацію мовленнєвих жанрів з позиції структурного, прагматичного, комунікативного, семантичного підходу, в кожному з яких дослідники виділяють свої види жанрів. В статті детально розглядається питання співвідношення жанру та стилю, висвітлюються стилістичні відмінності між спорідненими жанрами. Крім того, доведено, що переходячи зі стилю в стиль, жанри зберігають іллокутивну структуру, а стилі диктують свої норми. Статья посвящена актуальной проблеме – речевым жанрам, в частности их лингвистическому обоснованию. Автор анализирует понятие «речевой жанр», рассматривает классификацию речевых жанров с позиции структурного, прагматического, коммуникативного, семантического подхода, в каждом из которых исследователи выделяют свои виды жанров. В статье подробно рассматривается вопрос соотношения жанра и стиля, освещаются стилистическое различие между родственными жанрами. Кроме того, доказано, что переходя из стиля в стиль, жанры сохраняют иллокутивную структуру, а стили диктуют свои нормы. The article is devoted to the topical problem of today – the speech genres, in particular their languor stylistics study. The author analyzes the concept of «speech genre», focuses on the differences from a speech genre, speech act, deals with the classification of speech genres from the position of the structural, pragmatic, communicative, semantic approach, each of which researchers identify their types of genres (simple/primary, complex/secondary, elementary, complex, location, location and perlocution, patiki, computer science, information and influential the like). However, dominant at the present stage is the articulation of speech genres account for the communicative purpose. The article focuses on the question of the relationship of genre and style, highlights the stylistic differences between related genres. In addition, it is proved that moving from style to style, genres save lamativo structure, and styles dictate norms.