ПРОЕКТУВАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ІНЖЕНЕРА - Бєлова, Юлія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Незважаючи на активну розробку в останні роки проблем соціокультурного, інноваційного та інших видів проектування, феномен проектувальної культури досі досліджено недостатньо; поки не склалося цілісне уявлення про структуру проектувальної культури особистості, її принципи, закономірності, психолого-педагогічні умови формування. У статті розкривається суть, види та етапи проектувальної діяльності майбутнього інженера як складової його професійної діяльності. Наголошується на важливості формування проектної культури у фахівців відповідного профілю та пропонуються шляхи вирішення цієї задачі в удосконаленні підготовки сучасних інженерів. Несмотря на активную разработку в последние годы проблем социокультурного, инновационного и других видов проектирования, феномен проектировочной культуры до сих пор исследован недостаточно; пока не сложилось целостное представление о структуре проектировочной культуры личности, ее принципы, закономерности, психолого-педагогические условия формирования. В статье раскрывается сущность, виды и этапы проектировочной деятельности будущего инженера как составляющей его профессиональной деятельности. Подчеркивается важность формирования проектной культуры у специалистов соответствующего профиля и предлагаются пути решения этой задачи в совершенствовании подготовки современных инженеров. Despite extensive development in recent years, socio-cultural problems, innovation and other types of design, design phenomenon of culture is still insufficiently studied; there is not yet a holistic view of the structure of the design culture, its principles, patterns, psycho-pedagogical conditions of formation. The article reveals the essence, types and stages of design activity future engineer as part of his professional activity. Stressed the importance of developing a design culture among practitioners and the ways of solving this problem in improving the training of modern engineers.