ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ЗНАНЬ, ІННОВАЦІЙНОГО СПОСОБУ МИСЛЕННЯ ТА ІННОВАЦІЙНОСТІ ОСОБИСТОСТІ СТУДЕНТА В ІННОВАЦІЙНО-ДІЯЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Грітченко, Анатолій; Кириленко, Катерина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглянуто теоретичні та науково-методичні аспекти проблеми формування інноваційних знань, інноваційного способу мислення та інноваційності особистості студента як складників його інноваційної культури в інноваційно-діяльному середовищі вищого навчального закладу. Увага звертається на основні відмінності інноваційної освіти, її провідні функції та ключові поняття. Обґрунтована необхідність та виокремлені основні вимоги щодо оптимізації інноваційно-діяльного середовища ВНЗ, що об’єктивно або суб’єктивно діє на студента за допомогою педагогічно керованої дії і включає сукупність взаємодіючих об’єктів, об’єднаних функціональними зв’язками. Модифіковано основні принципи системного підходу стосовно інноваційної діяльності. В статье рассмотрены теоретические и научно-методические аспекты проблемы формирования инновационных знаний, инновационного образа мышления и инновационности личности студента как составляющих его инновационной культуры в инновационно-деятельной среде высшего учебного заведения. Внимание обращается на основные отличия инновационного образования, его ведущие функции и ключевые понятия. Обоснована необходимость и выделение основных требований по оптимизации инновационно-деятельной среды вузов, что объективно или субъективно действует на студента с помощью педагогически управляемого действия и включает совокупность взаимодействующих объектов, объединенных функциональными связями. Модифицировано основные принципы системного подхода относительно инновационной деятельности. The article deals with theoretical and methodological aspects of the problem of the formation of innovative knowledge, innovative thinking and innovativeness of the student’s individuality as the components of his innovative culture in innovation-active environment of a higher educational establishment. Attention is drawn to the major differences between innovative education, its major functions and basic concepts. The necessity is justified and the basic requirements for the optimization of innovation-active environment of the HEE, which objectively or subjectively affects students with pedagogically-driven action and includes a set of interacting objects, joined by functional connections, are selected. The basic principles of a systematic approach regarding innovation activity are modified.