ОРГАНІЗАЦІЯ І РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ З ВИХОВАННЯ ОПТИМІСТИЧНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ЖИТТЯ У СТАРШИХ ПІДЛІТКІВ У ПОЗАУРОЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Карелова, Галина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглядається організація і результати експериментально-дослідної роботи з виховання оптимістичного ставлення до життя у старших підлітків у позаурочній діяльності на основі даних контрольного зрізу. Розкривається, що у процесі експериментальної роботи були визначені рівні вихованості оптимістичного ставлення до життя у старших підлітків. У проведеному дослідженні знайшли підтвердження висунута на початку експерименту робоча гіпотеза, теоретичні положення, зміст, форми і методи виховання оптимістичного ставлення до життя. Виміри, здійснені після завершення формувального етапу експерименту, засвідчили наявність позитивних змін за розробленими нами критеріями і показниками, що дозволяє дійти висновку про доцільність запропонованих нами змісту, форм і методів виховання оптимістичного ставлення до життя у старших підлітків у позаурочній роботі. В статье рассматриваются организация и результаты экспериментально-опытной работы воспитания оптимистического отношения к жизни у старших подростков во внеурочной деятельности на основе данных контрольного среза. Раскрывается, что в процессе экспериментальной работы были определены уровни воспитанности оптимистического отношения к жизни у старших подростков. В проведенном исследовании нашли подтверждение выдвинутая в начале эксперимента рабочая гипотеза, теоретические положения, содержание, формы и методы воспитания оптимистического отношения к жизни. Измерения, осуществленные после завершения формировочного этапа эксперимента, засвидетельствовали наличие позитивных изменений по разработанным нами критериям и показателям, что позволяет прийти к выводу о целесообразности предложенных нами содержания, форм и методов воспитания оптимистического отношения к жизни у старших подростков во внеурочной деятельности. The article deals with the organization and results of experimental and research work on education of an optimistic attitude towards life in older adolescents in overtime activities based on test data. It reveals that in the experimental work there were determined the levels of educating optimistic attitude towards life in older adolescents. The study approved working hypothesis, theoretical positions, content, forms and methods of educating optimistic attitude towards life, suggested at the beginning of the experiment. Measurements, carried out after the forming stage of the experiment, witnessed positive changes according to our criteria and indicators, and that leads to the conclusion about the feasibility of our proposed content, forms and methods of educating optimistic attitude towards life in older adolescents.