ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ФОРМУВАННІ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА - Коберник, Олександр (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглядається роль і значення студентського самоврядування у формуванні особистості майбутнього педагога. Доводиться, що організація системи студентського самоврядування педагогічного вищого навчального закладу має здійснюватися на основі урахування суб’єктивної позиції студента у всіх сферах життєдіяльності, динамічності – періодичної виборності та звітності, стимулюванні мотивації до участі в самоврядуванні, розширенні повноважень студентського самоврядування з ростом рівня організаційно-управлінської компетенції, активності і свідомості членів студентської громади. В статье рассматривается роль и значение студенческого самоуправления в формировании личности будущего педагога. Доказывается, что организация системы студенческого самоуправления педагогического вуза должна осуществляться на основе учета субъективной позиции студента во всех сферах жизнедеятельности, динамичности – периодической выборности и отчетности, стимулировании мотивации к участию в самоуправлении, расширении полномочий студенческого самоуправления с ростом уровня организационно-управленческой компетенции, активности и сознательности членов студенческого общества. The role and importance of student self-government in future teacher personality formation are considered in the article. It is proved that organization of student self-government system of pedagogical higher educational establishment must realized on the basis of taking into consideration student subjective position in all spheres of activity, dynamics – periodical electivity and reporting, stimulation of motivation to the participation in self-government, broadening of student self-government power with the development of the level of organizing and governmental competence, activity and consciousness of student community members.