ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ: ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ ВАРІАТИВНОГО КУРСУ - Потієнко, Валентина; Лук’янчук, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Обгрунтовано актуальність впровадження варіативного курсу «Технології. Візуальні технології» для навчання учнів середньої ланки школи. Визначено мету курсу – впровадження візуальної складової в технологічне навчання, розкриття учнями своїх можливостей для вибору майбутньої фахової діяльності, розвиток творчого потенціалу учнів в процесі проектної технологічної діяльності. Визначено завдання курсу, описано особливості його планування, які полягають в його спрямованості на розвиток творчості учнів в процесі технологічної діяльності, в тому числі з можливим використанням комп’ютерних засобів. Навчальною програмою курсу передбачено формування в учнів умінь планувати, здійснювати індивідуальну проектну діяльність, брати участь у реалізації групових проектів, оформляти результати своєї діяльності та презентувати їх. Обоснована актуальность внедрения вариативного курса «Технологии. Визуальные технологии »для обучения учащихся среднего звена школы. Определена цель курса – внедрение визуальной составляющей в технологическое обучение, раскрытие учащимися своих возможностей для выбора будущей профессиональной деятельности, развитие творческого потенциала учащихся в процессе проектной технологической деятельности. Определены задачи курса, описаны особенности его планирования, которые заключаются в его направленности на развитие творчества учащихся в процессе технологической деятельности, в том числе с возможным использованием компьютерных средств. Учебной программой курса предусмотрено формирование в учащихся умений планировать, осуществлять индивидуальную проектную деятельность, участвовать в реализации групповых проектов, оформлять результаты своей деятельности и представлять их. It’s grounded urgency of the introduction of elective course «Technologies. Visual technology» in student learning mid-level schools. The purpose of the course is the introduction of a visual component in the teaching of the technologies, for the disclosure of students opportunities to choose their future professional activity, the development of the creative potential of students. Are described the tasks of the course, features of its planning, which are focus on the development of creativity of pupils in the process of technological activities, including the possible use of computer tools. The curriculum of the course stipulates the formation of the students skills to plan and implement project activities, to participate in the implementation of group projects and present them the results.