КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ОСВІТИ І ВИХОВАННЯ В НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ Т. ЛІТТА - Сторонська, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Статтю присвячено розгляду ідей і поглядів видатного німецького педагога на освіту і виховання дітей і молоді, аналізу його міркувань стосовно взаємозалежності освіти і культури та переконань щодо культурологічної спрямованості навчально-виховного процесу. На підставі аналізу праць Т. Літта охарактеризовані засадничі положення його педагогічної концепції; висвітлено його погляди на роль культури в процесі навчання і виховання молодого покоління; виявлено прогностичний характер ідей відомого педагога, їх співзвучність із сучасними тенденціями розвитку освіти і виховання. Статья посвящена рассмотрению идей и взглядов выдающегося немецкого педагога Т. Литта на образование и воспитание детей и молодежи, анализу его рассуждений относительно взаимозависимости образования и культуры и убеждений в культурологической направленности учебно-воспитательного процесса. На основании анализа работ Т. Литта охарактеризованы основные положения его педагогической концепции; освещены его взгляды на роль культуры в процессе обучения и воспитания молодого поколения; обнаружено прогностический характер идей известного педагога, их созвучность с современными тенденциями развития образования и воспитания. The article is devoted to the study of Theodor Litt’s ideas and views on the education of children and youth, to the analysis of his arguments concerning the interdependence of education and culture and beliefs about the cultural orientation of educational process. On base of analysis of T. Litt’s works the basic provisions of his pedagogical concepts have been characterized; his views on the role of culture in learning and education of the younger generation have been shown; the actuality of his ideas, their conformity with the modern trends of education have been determined.