КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИЩИХ ЗАКЛАДІВ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ (КІНЕЦЬ ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТОЛІТТЯ) - Федосова, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
З’ясовано провідні напрями добору і підготовки професорсько-викладацьких кадрів у вищих інженерно-технічних навчальних закладіх України у кінці ХІХ – на початку ХХ століття: стимулювання викладачів до захисту кандидатських та докторських дисертацій, проведення теоретико-прикладних досліджень з наступним упровадженням одержаних результатів у навчальний процес, підвищення наукової кваліфікації вже наявних професорів, наукові відрядження на високорозвинені підприємства західної Європи тощо. Выяснены ведущие направления отбора и подготовки профессорско-преподавательских кадров у высших инженерно-технических учебных заведениях Украины в конце ХІХ – в начале ХХ века: стимулирование преподавателей к защите кандидатских и докторских диссертаций, проведения, теоретико-прикладных исследований со следующим внедрением полученных результатов в учебный процесс, повышение научной квалификации уже имеющихся профессоров, научные командировки на высокоразвитые предприятия западной Европы и тому подобное. Main directions of staff’s selection and training in higher engineering and technical educational institutions in Ukraine in late 19th - early 20th century have been revealed. The author mentions about such directions as: the encouragement of teachers to defense candidates and doctoral theses, conducting theoretical and applied researches with the following introduction of the results into the learning process, improving scientific qualification of the existing professors, scientific missions to the highly developed Western European enterprises and others.