ФОРМУВАННЯ АКМЕ-ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВІЙСЬКОВОГО ФАХІВЦЯ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Марченко, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Мета статті полягає в обґрунтуванні доцільності акмеологічного підходу до проблеми розвитку особистості майбутнього військового фахівця. Подані результати теоретичного і емпіричного дослідження щодо реалізації акмеологічного підходу до розвитку особистості в освітньому середовищі. Акмеологічне освітнє середовище у вищих військових навчальних закладах схарактеризоване як джерело можливостей особистісного зростання та професійного становлення майбутнього військового фахівця. Акме-особистість курсанта схарактеризована як така, що має потребу в саморозвитку, реалізації свого творчого потенціалу та усвідомленні себе суб’єктом можливих самозмін на краще. У структурі акме-особистості виокремлено мотиваційний, акціональний, рефлексивний компоненти. Зроблено висновок про те, що з позицій акмеологічного підходу якість професійної підготовки військового професіонала оцінюється за зовнішнім (продуктивність) та внутрішнім (задоволеність) показниками. Цель статьи заключается в обосновании целесообразности акмеологического подхода к проблеме развития личности будущего военного специалиста. Представлены результаты теоретического и эмпирического исследований относительно реализации акмеологического подхода к развитию личности. Акмеологическая образовательная среда высших военных учебных заведений охарактеризована как источник возможностей личностного роста и профессионального становления будущего военного специалиста. Акме-личность курсанта охарактеризована как личность, обладающая потребностью в саморазвитии, реализации своего творческого потенциала и осознания себя субъектом возможных самоизменений к лучшему. В структуре акме-личности выделено мотивационный, акциональный, рефлексивный компоненты. Сделан вывод, что з позиций акмеологического подхода качество подготовки военного профессионала оценивается по внешнему (продуктивность) и внутреннему (удовлетворенность) показателям. The purpose of the article is the rationale acmeological approach to the development of future military specialist. The results of theoretical and empirical research on implementation acmeological approach to personal development in the educational environment. Acmeological educational environment in higher military educational institutions has been determined as a source of opportunities for personal growth and professional development of future military specialist. Cadets’ acme-personality has been determined as being in need of self-realization of his creativity and awareness of themselves subject to possible self-transformation for the better. The structure acmepersonality singled motivational, active, reflective components. It is concluded that the acmeological approach from the standpoint quality professional military training measured by external (performance) and internal (satisfaction) indicators.