МОДЕЛЮВАННЯ МОВНОЇ ОСОБИСТОСТІ НА ЗАСАДАХ СИНЕРГЕТИЧНОГО ПІДХОДУ - Микитенко, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті порушено проблему моделювання мовної особистості на засадах синергетичного підходу. Проаналізовано спроби науковців структурувати мовну особистість і створити відповідні моделі. Враховуючи особливості мовної особистості як синергетичної системи, запропоновано її компетентнісну модель, яка, на думку автора, відповідає сучасним викликам лінгводидактики. Відповідно, у загальному вигляді розглянуто проблему розмежування понять «компетенція» і «компетентність» та окреслено особливості формування мовної особистості згідно з побудованою моделлю. В статье затронута проблема моделирования языковой личности на основе синергетического подхода. Проанализированы попытки ученых структурировать языковую личность и создать соответствующие модели. Учитывая особенности языковой личности как синергетической системы, предложено ее компетентностную модель, которая, по мнению автора, отвечает современным вызовам лингводидактики. Соответственно, в общем виде рассмотрена проблема разграничения понятий «компетенция» и «компетентность» и обозначены особенности формирования языковой личности в соответствии с построенной моделью. This article touches upon the problems faced with, in modeling a lingual personality on the basis of a synergetic approach. The scientists attempts to structurize the lingual personality and create appropriatly suited models, had been analyzed. Taking into account, the particular features of a linguasynergetic personality, the competent model had been developed. Which, according to the author, challenges the contemprorary linguadidactics. With respect to this, the general problem in differentiating the «competency» and "competent" concepts had been approached. The particularities in modeling a lingual personality in accordance with the constructed model, are examined.