УЧАСТЬ ЧЛЕНІВ РОДИНИ УКРАЇНСЬКИХ МЕЦЕНАТІВ ТЕРЕЩЕНКО У ДІЯЛЬНОСТІ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСВІТНИЦЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Біліченко, Павло (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Стаття присвячена висвітленню ролі членів родини відомих промисловців, меценатів, громадських діячів Терещенків у заснуванні та роботі просвітницьких установ. Розкрито зміст, форми та методи їхньої участі в роботі просвітницьких товариств, піклувальних рад. В ході дослідження з’ясовано, що представники родини Терещенків були почесними попечителями понад 50 навчальних закладів, почесними членами 20 просвітніх товариств. Пріоритетними напрямками діяльності меценатів на цих посадах вважалися визначення і контроль наступних питань: сплата за навчання, оплата харчування, придбання учнівської форми встановленого зразка, оплата проживання у найманому житлі або гуртожитку, придбання навчальної літератури та приладдя, лікування. Статья посвящена освещению роли семьи известных промыш-ленников, меценатов, общественных деятелей Терещенко в создании и работе просветительских учреждений. Раскрыто содержание, формы и методы их участия в работе просветительских обществ, попечительских советов. В ходе исследования установлено, что представители семьи Терещенко были почетными попечителями более 50 учебных заведений, почетными членами 20 просветительных обществ. Приоритетными направлениями деятельности меценатов на этих должностях считались определения и контроль следующих вопросов: плата за обучение, оплата питания, приобретение ученической формы установленного образца, оплата проживания в съемном жилье или общежитиях, приобретение учебной литературы и принадлежностей, лечение. The article is devoted to the role of the famous Tereschenko members industrialists, philanthropists, social activists in the establishment and operation of educational institutions. The content, forms and methods of their participation in the educational associations, Boards of Trustees are determined. The study found that members of the family were honorary trustees Tereschenkos more than 50 schools, 20 honorary members educational societies. The priorities of patrons in these positions were considered the definition and control of these issues: payment of tuition, fees nutrition, purchasing student uniform sample, pay for accommodation in a rented home or hostel, purchase textbooks and supplies, treatment.