ВЗАЄМОДІЯ ДИТЯЧИХ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ З СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИМИ СЛУЖБАМИ ШКОЛИ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ - Бикасова, Світлана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті аналізується ефективність взаємодії дитячих громадських організацій з соціально-педагогічними службами шкіл України як одна з неодмінних умов ефективності формування національної самосвідомості підростаючого покоління. Автором акцентовано увагу на визначенні поняття «національна самосвідомість» та характеристиці соціокультурних умов формування національної самосвідомості дітей в школі та в громадських організаціях. Висунуто пропозиції щодо вивчення практичних шляхів взаємодії шкільних СПС з дитячими громадськими організаціями України. В статье анализируется эффективность взаимодействия детских общественных организаций с социально-педагогическими службами школ Украины как одно из важных условий формирования национального самосознания подрастающего поколения. Автором дано определение «национального самосознания», охарактеризованы социокультурные условия формирования национального самосознания детей в школе и в общественных организациях. Очерчены перспективы и направления дальнейшего изучения практических путей взаимодействия школьных СПС с детскими общественными организациями. In the article the question of efficiency of co-operation of child’s public organizations with school social-pedagogical services of Ukraine for forming of national consciousness of rising generation is examined. National consciousnessis defined, socio-cultural terms of forming of national consciousness of children at school and in public organizations are grounded. The author identified prospects and directions of further study practical ways of working with children’s school ATP-governmental organizations.