ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВИХОВАТЕЛІВ ДО СТАТЕВО-РОЛЬОВОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ДОШКІЛЬНИКІВ - Корінна, Ганна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розглядається актуальна проблема формування у вищих навчальних закладах готовності майбутніх вихователів до статеворольової соціалізації дошкільників. Автор здійснює концептуалізацію та аналіз сутності поняття «професійна підготовка» у педагогічній та психологічній науковій літературі. У статті подано результати наукових пошуків, що дозволило розкрити теоретичні аспекти сутності проблеми, виявити особливості професійної підготовки фахівців дошкільної освіти до роботи з дітьми в процесі їхньої статево-рольової соціалізації та визначити компоненти професійної компетенції майбутніх вихователів у цій сфері. В статье рассматривается актуальная проблема формирования в высших учебных заведениях готовности будущих воспитателей к полоролевой социализации дошкольников. Автор осуществляет концептуализацию и анализ сущности понятия «профессиональная подготовка» в педагогической и психологической научной литературе. В статье представлены результаты научных поисков, позволило раскрыть теоретические аспекты сущности проблемы, выявить особенности профессиональной подготовки специалистов дошкольного образования к работе с детьми в процессе их полоролевой социализации и определить компоненты профессиональной компетенции будущих воспитателей в этой сфере. In this article the actual problem of the formation of institutions of higher education of future teachers to gender-role socialization of preschoolers is regarded. The author makes conceptualization and analysis of the essence of the concept of «training» in educational and psychological research literature. The paper presents the results of scientific research, which has revealed the theoretical aspects of the nature of the problem, identify the features of professional training of preschool education to work with children in the course of their gender-role socialization and identify components of professional competence of future teachers in this area.