АНТРОПОЦЕНТРИЧНИЙ ВИМІР У ТВОРЧОМУ ДОРОБКУ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ - Кочубей, Тетяна (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
В статті висвітлено антропоцентричні погляди Григорія Сковороди на природу людини, процес її навчання і виховання, закцентовано увагу на пропагованих ним їдеях внутрішньої, істинної, духовної людини, пізнання серцем, самопізнання (пізнай себе), «сродної праці» (спорідненої праці), висвітлено розуміння вченим сенсу життя, яке він вбачав в досягненні людиною щастя, стану куражу – сердечної веселості, досягнення душевної рівноваги. В статье освещено антропоцентрические взгляды Григория Сковороды на природу человека, процесс его обучения и воспитания, закцентировано внимание на пропагандированных им идеях внутреннего, истинного, духовного человека, познание сердцем, самопознание (познай себя), «сродного труда» (родственного труда), освещено понимание ученным смысла жизни, которое он видел в достижении человеком счастья, состояния куража – сердечного веселья, достижения душевного равновесия. In the article the anthropocentric views of Grygoriy Skovoroda on human nature, the process of his training and education are described. Also the article pays attention to his ideas of inner, true, spiritual human, perception with heart, self-knowledge, a related work, it highlights the understanding by the scientist of meaning of life, which he saw in achieving by a person of happiness, courage status – cordial fun, achievement of peace of mind.