ДО ІСТОРІЇ РОЗВИТКУ ФЕНОМЕНУ «ПЕДАГОГІЧНА КУЛЬТУРА ВЧИТЕЛЯ» - Павленко, Олександр (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті здійснено теоретичний аналіз праць вітчизняних та зарубіжних науковців різних епох стосовно феноменів «культура», «педагогічна культура», «культура вчителя», «педагогічна культура вчителя». Автором розглянуто історичний аспект розвитку та становлення, розкрито основні аспекти поняття сутності поняття «педагогічна культура вчителя». Визначається потреба у формуванні нової генерації елітного вчителя, педагога, який уособлюватиме в собі високоморальні, культурні, творчі та професійні якості і стане носієм розуму, честі і совісті нації. В статье произведен теоретический анализ робот отечественных и зарубежных ученых разных эпох относительно феноменов «культура», «педагогическая культура», «культура учителя», «педагогическая культура учителя». Автором рассмотрено исторический аспект развития и становления, раскрыто основные аспекты понятия сущности понятия «педагогическая культура учителя». Определяется потребность в формировании новой генерации элитного учителя, педагога который будет олицетворять в себе высокоморальные, культурные, творческие и профессиональные качества и станет носителем ума, чести и совести нации. The theoretical analysis of works by local Ukrainian and foreign scientists concerning such phenomena as «culture», «pedagogical culture», «teacher’s culture», «pedagogical culture of a teacher» has been made in this article. The author has discussed the theoretical aspect of the development and formation the main aspect of concept’s essence «pedagogical culture of a teacher». In this article the need in formation of a new generation of an elite teacher who will combine moral, cultural, creative and professional features and will be a symbol of intellect, honour and conscience of the nation is noted.