ДОРОГОВКАЗИ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО: ЗАПОВІДІ ПЕДАГОГУ - Поліщук, Олена (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті розкриваються погляди О. В. Сухомлинського на професійні риси і якості педагога – учителя, вихователя, керівника педагогічного колективу, носія культури, провідними серед яких є: любов до дітей, бути взірцем для своїх вихованців, постійно навчатися, працювати за покликанням, вивчати і досліджувати дитячу особистість різнобічно, вміти викликати бажання навчатися, бути народним учителем-просвітителем, бути доброзичливим і ласкавим, формувати у собі оптимізм і віру в дитину. В статье раскрываются взгляды А. В. Сухомлинского на профессиональные характеристики и качества педагога – учителя, воспитателя, руководителя педагогического коллектива, носителя культуры, ведущими из которых являются: любовь к детям, быть образцом для своих воспитанников, постоянно учиться, работать по призванию, изучать и исследовать детскую личность, уметь вызывать желание учиться, быть народным учителем-просветителем, быть доброжелательным и ласковым, формировать в себе оптимизм и веру в ребенка. The article deals with views of O. V. Sukhomlynskyi on professional features and qualities of an educator – a teacher, a counselor, a head of teaching staff, a culture beam; leading ones among them are to love children, be a role model for students, learn continuously, work by vocation, learn and explore the child’s personality comprehensively, be able to evoke a desire to learn, be a popular teacher, educator, be friendly and affectionate, generate optimism and belief in a child; children’s happiness and success may be your pedagogical happiness.