ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ В ШКІЛЬНІЙ ЛІНГВОДИДАКТИЦІ - Кучерук, Оксана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті з позицій антропозорієнтованої парадигми порушено проблему пріоритетних напрямів розвитку теорії навчання української мови в школі. Розглянуто засадничі ідеї, пов’язані з когнітивним, герменевтичним, соціокультурним, комунікативним напрямами, кожен із яких становить окрему теоретичну модель мовної освіти. Визначено особливості цих напрямів, виділено відповідні методи навчання, зв’язок між якими характеризується відношеннями взаємодоповнюваності. Спрямовано увагу на холістичний підхід до лінгводидактичних напрямів у пошуку шляхів розв’язання комплексних цільових завдань, пов’язаних із розробленням ефективних методик особистісно орієнтованого навчання мови.