ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ ВАСИЛЯ НАЗАРОВИЧА КАРАЗІНА - Пироженко, Лідія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті здійснено ретроспективний аналіз освітньої діяльності В. Н. Каразіна. Розкрито його внесок у формування системи народної освіти, зокрема безпосередню участь педагога у заснуванні Харківського університету, сільської школи, накреслення освітніх проектів. Встановлено окремі біографічні відомості з життя і діяльності В. Н. Каразіна. Автор підкреслює, що видатний український учений все життя свято вірив, що могутнім може бути лише народ, озброєний знаннями. Автор підводить підсумок, що велич свого народу та держави В. Н. Каразін ставив понад усе; йому не вдалося реалізувати більшість своїх просвітницьких задумів, та одним лише заснуванням Харківського університету Василь Назарович Каразін назавжди ввійшов в історію української освіти.