МОЛОДІЖНИЙ РУХ ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ АКТИВНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТОЛІТТЯ) - Ровенчак, Ірина (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Висвітлено деякі аспекти діяльності дитячих та молодіжних організацій у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст., визначено їх роль у формуванні активної громадської позиції підростаючого покоління; окреслено основні періоди в історії розвитку українського молодіжного руху; виявлено форми учнівських та студентських об’єднань – гуртки, товариства, земляцтва, які проводили активну просвітницьку, громадсько-політичну, культурно-освітню, культурно-виховну роботу в суспільстві.