ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ ПІЗНАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ НАВКОЛИШНЬОГО СВІТУ - Совгіра, Світлана (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
Здійснено короткий аналіз одного із шляхів вирішення проблеми гармонізації взаємостосунків людини і природи. Показано складові процесу пізнання екологічних проблем навколишнього світу людиною та формування нового мислення, що спрямоване на зміну підходів щодо визначення мети, шляхів і методів розвитку цивілізації як необхідного чинника виживання людства. Розглянуто перетворення знань в гнучку систему поглядів людини на світ, на її місце в ньому у послідовності основних елементів (пізнання, спостереження, індивідуальний досвід, пам’ять, уява, емоції, мислення, переконання, діяльність).