ФУНКЦІОНАЛЬНО-РОЛЬОВІ ПОЗИЦІЇ ВЧИТЕЛЯ В КОНТЕКСТІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Галюка, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2019)
У статті розглядаються функціонально-рольові позиції вчителя початкової школи в умовах реалізації Концепції «Нова українська школа». Зокрема, схарактеризовано типові педагогічні позиції вчителя з точки зору становища в групі (педагогічна взаємодія) та соціальної системи (соціальні ролі). Визначено соціально-професійні ролі педагога в сучасному освітньому процесі. Теоретично обґрунтовано зміст понять «тьютор», «фасилітатор», «ментор», «модератор», «коуч». З’ясовано особливості сфери функціонування зазначених ролей вчителя. Проаналізовано шляхи особистого та професійного зростання вчителів у контексті реформи НУШ.