ПЕДАГОГІЧНІ ПРИЙОМИ КОМПОЗИЦІЇ CONTEMPORARY DANCE: ДОСВІД КАРОЛІН КАРЛСОН - Хендрик, Ольга (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті проаналізовано професійну діяльність К. Карлсон та узагальнено педагогічні прийоми, які хореограф використовує на заняттях із композиції contemporary dance. Застосування історико-хронологічного підходу, методів термінологічного аналізу, синтезу, систематизації та узагальнення дало змогу простежити вплив різних концепцій руху, авторських технік на формування індивідуального стилю хореографа. Дослідження балетмейстерського та педагогічного досвіду К. Калсон дозволив визначити такі педагогічні прийоми: внутрішня концентрація над якістю виконання руху; медитація; імпровізаційний початок; варіативний розподіл простору, часу, енергії та ваги; дихання як музикальний елемент; зовнішній та внутрішній погляд; зміна емоцій; поєднання голосу і руху.