ПОЛІКУЛЬТУРНІСТЬ ЯК КУЛЬТУРНО-МОВНЕ ЯВИЩЕ БРИТАНСЬКОГО СОЦІУМУ - Biletska, Iryna (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті закцентовано на аналізі полікультурності як багатоаспектному соціальному та культурному феномені, який активно розвивається в умовах євроінтеграції та глобалізації та впливає на розвиток полікультурного суспільства. Метою передбачено узагальнення специфіки становлення полікультурності як культурно-мовного явища, а також висвітлення низки питань, пов’язаних із феноменологією деяких реакцій та інтерпретацій, які викликає це явище в сучасному британському соціумі. Під час дослідження було застосовано загальнонаукові методи: аналіз (історіографічний, порівняльний, ретроспективний), синтез, абстрагування, узагальнення, систематизація. Полікультурність, що формується в умовах глобалізації в британському суспільстві, проявляється через етнічний аспект (етнокультурну та мовну приналежність). Це багатоаспектний процес, що впливає на відносини між реаліями й етносами, традиційні й сучасні цінності, різні культурні орієнтації, стилі життя й смаки. Полікультурність як соціальний та загальноцивілізаційний феномен характеризується: у духовній сфері – релігійною мозаїчністю поза територіальною приналежністю; в етнічній сфері – космополітизмом і розмаїттям поза територіальною приналежністю; в економічній сфері – споживанням трафаретної і репродуктивної продукції; в інформаційно-комунікативній сфері – глобальним поширенням уявлень та інформації. Зроблено висновок, що полікультурність як багатоаспектна змістова структура характеризується складною феноменологією становлення і розвитку та знаходить свій прояв у найрізноманітних сферах життя британського суспільства, що передбачає вивчення цього явища в нерозривній єдності з головними культурними цінностями британців.