ФОРМАЛЬНІ ТА НЕФОРМАЛЬНІ ОЗНАКИ ХУДОЖНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ ВІД КИЇВСЬКОЇ РУСІ ДО 1917 РОКУ - Сулаєва, Наталія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2020)
У статті висвітлюються результати ретроспективного аналізу наявності формальних і неформальних ознак художньої освіти на теренах України періоду від Київської Русі до 1917 р. Доводиться, що вітчизняна художня освіта пройшла шлях від такої, що характеризувалася лише неформальними ознаками (ІХ – серед. ХІІІ ст.), превалюванням неформальних ознак і зародженням формальних (др. пол. ХІІІ – серед. XVIII ст.) до паралельного співіснування неформальних і формальних ознак з перевагою перших (др. пол. XVIII ст. – 1917 р.). Наголошується, що представлені факти свідчать, що Україна має потужне підґрунтя для передачі досвіду художньої діяльності на основі використання неформальної мистецької освіти.