ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ХРИСТИНІВЩИНИ В ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ 20-х рр. ХХ ст. (за матеріалами місцевої преси) - Горохівський, Петро (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2021)
У статті розкрито спробу більшовицької влади у першій половині 20-х років минулого століття вибрати нову концепцію і модель освіти, розробити і реалізувати освітні реформи. Зазначено, що здійснення освітньої політики було складним і неоднозначним. Встановлено об’єктивні і суб’єктивні труднощі у реалізації реформ освіти: труднощі відбудови країни, економічна криза, недостатнє фінансування освіти, складне суспільно-політичне життя України, заідеологізованість системи освіти, прожектерство керівництва наркомату освіти, неготовність учителів та учнів до кардинальних змін у системі освіти тощо. Ключові слова: шкільна освіта, освітні реформи, комплексна система, Дальтон-план, американський метод навчання грамоти, метод проєктів, лабораторно-бригадний метод.