ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ КОНТРПРОПАГАНДИ НА УРОКАХ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Горохівський, Петро (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
Розкрито значення використання елементів контрпропаганди на уроках історії України з метою збереження національної самоідентифікації, виховання патріотизму і готовності до захисту Вітчизни. Зазначено, що контрпропаганда є реакцією на ворожу інформаційну агресію. Вона є складовою війни, яку веде проти України Російська Федерація. Встановлено, що інформаційну протидію здійснюють різноманітні державні й громадські організації, але дуже велике завдання покладається на загальноосвітні навчальні заклади країни. Визначено основні напрями ворожої пропаганди і шляхи, способи та форми здійснення контрпропаганди на уроках історії України в основній та профільній школі. Ключові слова: війна; «гібридна» війна; інформаційна війна; пропаганда; контрпропаганда; інформаційна протидія; уроки історії України; методи, прийоми, засоби і форми контрпропаганди.