ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВОЛЬОВИХ ЯКОСТЕЙ У ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ - Васильєв, Геннадій (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті висвітлено сутність поняття «воля», «вольові якості»; проаналізовано підходи науковців щодо означених понять. Схарактеризовано групу вольових якостей особистості (цілеспрямованість, ініціативність, самостійність, самовладання, рішучість, наполегливість) Наголошено, що процес формування вольових якостей у підлітків пов’язаний з процесами становлення суспільної активності, моральним вихованням; носить суперечливий, нестійкий, імпульсивний характер і включає становлення суспільної активності, потреб, інтересів і мотивів до різних видів діяльності. Ключові слова: воля; якості; вольові якості; активність; особистість; підлітковий вік; формування вольових якостей; процес формування вольових якостей.