ПРОФЕСІЙНІ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА - Хрик, Василь (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті розкрито сутність професійних компетентностей майбутніх фахівців лісового господарства та вимоги до їхньої підготовки (зокрема, лісогосподарської галузі) за трьома групами: суспільство, роботодавець, держава. Встановлено, що загальні компетентності майбутніх фахівців лісового господарства містять загальнокультурні та професійні. Зазначено, що до професійних компетентностей майбутнього фахівця лісового господарства залежно від специфіки його професійної діяльності віднесено: професійно-комунікаційну, управлінську, екологічну, дослідницько-польову, інформаційну. Доведено, що сутнісними характеристиками професійних компетентностей майбутнього фахівця лісового господарства є: інтегрована характеристика якостей особистості; опанування знань і вмінь, необхідних для роботи за фахом, розвинене співробітництво з колегами; здатність ефективно, гнучко й адаптивно реагувати на динаміку обставин і середовища. Ключові слова: лісівнича освіта; професійні компетентності; вимоги; лісогосподарська галузь; підготовка; майбутні фахівці; професійно значущі якості; лісове господарство; професійна діяльність.