НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЗАСОБАМИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ У ВИМІРАХ СУЧАСНОСТІ - Вікторова, Леся (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті представлено аналіз умов та оновлених підходів до реалізації концептуальних положень національно-патріотичного виховання студентської молоді у системі вищої освіти. Зазначено, що з відчуттям національної ідентичності нерозривно пов’язане питання розвитку та підтримки патріотизму. Водночас сучасна епоха з її суперечностями й альтернативами формує новий, багатогранний, неоднозначний патріотизм. Встановлено, що виклики війни, становлення картини світу, розвиток свідомості та національної ідентичності студентів, виклики глобалізації потребують постійної уваги педагогів (тьюторів) у контексті реалізації мети національно-патріотичного виховання та використанні адекватних педагогічних умов. Ключові слова: національно-патріотичне виховання; національна ідентичність; педагогічні умови; освіта; студенти; молодь.