ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІСТУ ПОНЯТТЯ «АКТИВНА ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ МОЛОДІ» - Полєхіна, Вікторія (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті висвітлено теоретичні основи визначення змісту поняття «активна громадянська позиція молоді» у взаємозв’язку таких категорій, як «громадянин», «громадянськість», «активність», «громадянська активність», «позиція». Для цього автором проаналізовано ряд нормативних документів, які стосуються національно-патріотичного виховання, утвердження національної та громадянської ідентичності, формування активної громадянської позиції, а також наукові праці, у яких вітчизняними мислителями, філософами, громадянськими діячами, ученими здійснено аналіз досліджуваного поняття. Ключові слова: громадянин; громадянськість; активність; позиція; національно-патріотичне виховання; національна ідентичність; громадянська активність; активна громадянська позиція.