ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ ОСНОВ ЧИТАЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Байдюк, Любов (Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету, 2022)
У статті розкрито теоретичні передумови формування основ читацької компетентності молодших школярів через залучення до читацької діяльності. Виокремлено логічну послідовність понять: читання ‒ читацька діяльність ‒ читацька компетентність. Доведено суть читання. Розкрито дефініції понять «читацька діяльність», «читацька компетентність молодших школярів». Виокремлено такі компоненти читацької діяльності: мотиваційну сферу, пізнавальну основу процесу читання, змістовий аспект читання, комунікативну сферу, інформаційну основу як уміння оперувати літературознавчими термінами, емоційно-естетичну основу читання. Здійснено порівняння поняття «читацька діяльність» і «читацька компетентність». Ключові слова: передумови; формування; читацька компетентність; молодші школярі; читацька діяльність; читання; початкова освіта; читацькі вміння; читач